elismerés

Kedves Janka! (Remélem jó a megszólítás)

Most találtam rá az évekkel ezelőtti, de nagyon informatív blogbejegyzésedre, amelynek minden sora a valóságot tükrözi.

Terhességem 20. hetében vagyok, szerencsére “csak” anti-E testet mutattak ki a labor eredményemben, de mire eddig eljutottunk, az sokmindent elárul.
Ha megengeded röviden leírom.

A legelső laborvizsgálat eredményére az OVSZ laborfőorvosa (nem viccelek legalább hat felkiáltójellel ) ráírta, hogy 2 héten belül újabb OVSZ labor szükséges az ellenanyag azonosítás miatt.
A háziorvosom, akihez az eredményt hálózaton küldték a számítógépre tekintő fölényes “szak”értelemmel csak legyintett, hogy kimutattak valami ellenanyagot, de ezzel nem kell foglalkozni, majd úgyis ellenőrzik ismét a szülés előtt. Ezután nyomtatta ki részemre a laboreredményt, amit én nem is olvasgattam tovább. Ezt követő 3 héttel elmentem A Szupercsúcs intézetben dolgozó nőgyógyászomhoz, aki szintén (a leletre egy szempillantást sem vetve) közölte, ezek a jelzések csak óvatosságból vannak, igazán nem kell őket komolyan venni. Élelmes férjem azért rákérdezett, valóban nem kellene esetleg egy laborfőorvos hat felkiáltójelét figyelembe venni…? Illetve azt is kérte a doktorúrtól, hogy a leletet immár a kezébe véve mondja már el – mielőtt befizetjük azt a 20 ezer ft-ot – hogy azért mégis mi ez a gondosság, ami miatt nyilván csak “felesleges” gondosságból hat felkiáltójellel írják oda, hogy magzatkárosító hatású lehet a kontroll elmaradása. Erre ő – ugyanúgy, ahogy Te is leírtad – hebegve, habogva felmondott némi “ha vérátömlesztésre lenne szükség, ami nagyon ritka” , és “igazából nincs jelentősége” szöveget, majd hozzátette: csináljuk meg azért mégiscsak ezt a második labort (beutalót persze nem tudott adni hozzá, mert a csúcsnevű intézmény csúcsorvosaként nincs intézményi azonosítója), majd felajánlott egy “a biztonság kedvéért” UH-t a 20 ezer forinton felüli plusz 5000 ft-ért.

Aztán jött az eredmény. E-antitest. Szerencsére következett a 19. heti genetikai UH, ahol a valóban fantasztikus genetikus szülész elmagyarázta mi lenne a baj, mikor kellett volna aggódni, mi az a titer érték stb. (Hozzáteszem 100-szor olyan alázattal állva a témához, mint a nagyképű háziorvos).

Úgy tűnik, nálam valóban nem olyan nagy a gond. Mégis elképesztő, hogy anélkül akartak lerázni orvosok, illetve nem elrendelni vizsgálatokat, hogy egyáltalán tudták volna milyen antitestről van szó. Lehetett volna D is magas titer értékkel!!! És valóban, szinte lehetetlen Magyarországon olyan intézményt találni, ami megbízható. Arról már nem is beszélve, hogy vélhetően ezeknek a “szüljünk drágán intézményeknek” ilyen rendkívüli esetekre nincs megfelelő hátterük, és az államiban sem biztos, hogy figyelnek ránk. Több százezres-milliós szülési csomagokat kínálva a marketing nagy része a szülőszoba kilátásáról szól, semmint a biztonságról, felkészültségről!

A gyakori kérdés oldalak hemzsegnek az aggódó kismamáktól, és az alul informáltságtól, miközben egymást nyugtatják azzal a magyarázattal, amikkel a saját házi/szülészorvosuk rázta le őket. Ezért különösen értékes az írásod! Mert nem ok nélküli az aggodalom, főképp nem az elvárás, hogy az orvosok fektessenek nagyobb hangsúlyt az önképzésre, mielőtt bármiféle eredmény nélkül fölényesen legyintenének emberéletekre. Mondanom sem kell, épp menekülök a jelenlegi orvosaimtól…

Nem vagyok híve a pánikkeltésnek, de ne keverjük már össze a hiteles tájékoztatást, és a felelős cselekvést a pánikkeltéssel!

Köszönöm, hogy bejegyzéseddel informálod a felelősen eljárni akaró leendő anyákat!

Üdvözlettel: Brigitta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *