George

EGY VAGY KETTŐ EGÉSZSÉGES RH BABA ?

Kedves Anyukák !

Szeretném megosztani én is a történetem, hátha bátorságot kap valaki és megszüli a 2. Rh-s babát.
A vércsoportom RH negatív . 23 évesen egy pazsmirigyműtét után kaptam vért. Valószínű ekkor keveredhetett ellenanyag a vérembe, mivel vetélésről nem volt tudomásom.

Feküdtem a kórházba egy már olyan RH- anyukával akinek első gyereke nagysúlyú volt . Kapott ellenanyagot a terhesség végén( Anti_D), de nem volt elég. A második gyerekét már RH-s babaként szülte.Ami azt jelenti, hogy már ahogy gyarapodott a baba a pocakban elindult az ellenanyag termelés.Szóval sok különös esettel lehet találkozni. Ezért szeretném az enyémet is megosztani.

26 évesen szültem első Rh-s babámat császárral . A terhesség felénél derült ki, hogy ellenanyag van a szervezetemben. Császármetszéssel szültem 38. héten . A gyermek súlyos vérszegénységgel született, kétszer kapott vért a születés után. Jelenleg egészséges .
Az izgalmasabb dolgok a második terhességnél kezdődtek.
Először is keresnem kellett egy orvost aki elvállalta a terhesgondozást. Az előző orvosom ugyanis azt mondta ne vállaljak több babát, örüljek, hogy van egy ép egészséges gyermekem.
A két gyerek között 3,5 év van.
Dr. Hajdu Krisztinához irányítottak aki akkor a Szabolcs utcai Klinikán dolgozott (azóta ez az intézmény megszűnt ).
A terhességet szorosan követte kétszer vett magzatvizet és kétszer volt méhen belüli vércsere( a 32. és 34. héten és rengeteg UH.Utolsó UH- nál látszott, hogy a köldökzsinor sérült. A gyermek 36. héten született meg(9/10 apgárral ) császármetszéssel súlyos anaemia, hyperbilirubin anaemiával. Az én anti titereim 1:32, 1:64 majd szülés előtt egy nappal 1:2048.
A születésnél az eredmények gravis anaemiat és vércsere határt meghaladó hyperbilirubinaenimiát igazoltak, ezért elvégezték az első transfuziót méhen kívül is , majd gyorsan egy vércserét is mert nem volt elég a transfúzió. Kiegészítő kezelésként: kékfény, bőfolyadék, plazmabevitel .
2 napos kortól szájon át már táplálható volt, 4 napos koráig igényelt parenterális(infúzió) folyadék kiegészítést. A neonatológusok Dr. Szentpétery Mária , és dr. Mészáros József voltak. Hálás köszönet a gyerekorvosoknak a szakszerű segítség nélkül nem maradt volna életbe a gyermek méhen kívül.
Úgy vittem haza a kislányt, hogy nem tudott szopni , az orvosok azt mondták, hogy a kisbabáknak van annyi tartalékuk, hogy ha pár napig csak vizet isznak akkor sem éri őket baj.
Mivel nagyon gyenge volt alig tudott szopni, napokig kinlódtunk, amíg megtanult és nekem is beindult a tejtermelés.
Otthon szépen gyarapodott. Sokat jártunk vissza kontrollra.Egy hónappal a szülés után a HT: 23 % .
Újra kapott transfúziót.
Két hónappal a születés után Anti-D titere 1:512 Ht: 31 % még szükségessé volt transzfúzióra. Ez volt az ötödik egyben az utolsó alkalom, hogy vért kapott. Utánna csak Aktiferint meg Folsavat kellett szednie. Jelenleg 19 éves és az érettségire készül egy hatosztályos gimnáziumban, okos és egészséges, remélem jó anyuka válik belőle és hamarosan én is nagymama lehetek.
Volt egy véletlen találkozásom a gyerek neonatológusával, egy elég meredek kérdést tettem fel,
válalhatok-e harmadik babát 48 évesen RH+ apától: azt mondta nem szabad nagyon kockázatos.

Azt gondolom egy RH kisbaba vállaláshoz nagyon sok erő és kitartás kell. Mikor benne van az ember egy nem könnyű terhességgondozásban akkor csak sodródik az eseményekkel és csak imádkozik, hogy életbe maradjon a gyermek. Most 19 év után is azt mondom még egyszer végigcsinálnám , olyan sok öröm van az anyaság megélésében.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *