Magzati transzfúzió

Még a nőgyógyászok többsége sem tud róla, és a neten is hiába keresed, úgyhogy hiánypótló információ, első kézből: ha anémiás a gyermeked (akár Rh-összeférhetetlenség, akár bármi más miatt) már a méhen belül, lehetséges az intrauterin transzfúzió biztosítása számára megbízható, kompetens szakemberek által a Pécsi Klinikán (PTE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, ultrahang labor). Nem csak transzfúziót, hanem bármilyen invazív ultrahangos beavatkozást végeznek (például a monochoriális terhességek alatt fellépő ikertranszfúziós szindróma kezelésére már szinte hetente végeznek lézeres beavatkozást, és a magzat szteroidos vagy egyéb gyógyszeres kezelésére is lehetőség van közvetlenül a köldökzsinóron keresztül), és az összeférhetetlenség megfelelő monitorozása is megbízhatóan működik itt – a terhesség tervezésétől kezdve az ellenanyagok nyomonkövetésén keresztül a heti ultrahangos monitorozásáig (arteria cerebri media áramlás és ascites figyelése).

Bár cordocentezist (magzati vérvétel köldökzsinórból) rutinszerűen végeznek a klinikán, és a szakmai felkészültség és technikai felszereltség is rendelkezésre áll, konkrét magzati transzfúziót még csak kétszer végeztek itt az elmúlt 10 év során. Ennek oka az általam felkeresett vezető szakorvos szerint egyrészt az, hogy a terhesség 30-32. hetében már kisebb kockázatát látják a koraszülöttségnek, tehát inkább befejezik a terhességet, ha a magzat ezt a kort már elérte, és kezelik kint. Másrészt ez is csak azt a szomorú helyzetet igazolja, hogy a magyar nőgyógyászok ennyire nem ismerik az Rh-összeférhetetlenség és a magzati anémia megfelelő kezelési módját, hogy még csak a megfelelő intézménybe sem irányítják a kismamákat.

A lényeg, hogy ha akár a magzati anémiának a gyanúja vagy távoli lehetősége is felmerül, ne várd meg, hogy a nőgyógyászod a megfelelő helyre irányítson, hanem nyugodtan keresd fel a Pécsi Klinikát és konzultálj velük. Készséges szakemberek fogadnak, akik ismerik a problémát és biztosan tudni fogják, mi a teendő. És ami legalább olyan fontos, megbeszélik veled a lehetséges forgatókönyveket, hogy utána ezek ismeretében dönthess.

Személyes, szubjektív tapasztalat a magzati transzfúzióról itt.