Rh-összeférhetetlenség a magyar köztudatban

A honlap célja, hogy legalább megkísérelje kiegyensúlyozni a magyar egészségügyi oldalak és orvosok általános álláspontját az Rh-összeférhetetlenséggel kapcsolatban, miszerint az gyakorlatilag nem létezik, így nem kell foglalkozni vele – még akkor sem, ha egy szenzitizált édesanya fordul hozzájuk segítségért:

Egy szakorvos tipikus “megnyugtató” válasza egy olvasói kérdésre:

  • “Szeretnék érdeklődni, 30 hetes kismama voltam. Sajnos meghalt a baba. A vércsoportom A Rh negatív, a férjem vércsoportja A Rh pozitív. […] A boncolási beutalón még ez ált. Ha az rh összeférhetetlenség okozta a problémát, akkor ez a többi terhességemnél ki fog hatni ? Ki fogok tudni hordani egy egészséges babát?”
  • “Rh szenzitizáció – amikor tünetet, elváltozást okoz – 1 ezrelék valószínűséggel fordul elő, tehát az ismétlődés valószínűsége kicsi. […] Tekintettel a ritka előfordulásra az ismétlődés kockázata minimális.”

(Vs. tény: ha valakinek a nagyobbik gyerekében problémát okozott az Rh-összeférhetetlenség, valószínű, hogy a következőnél – amennyiben ő is Rh+ vércsoportú – 10 héttel korábban következik be hasonló állapot.)

Szakértői cikkek sora foglalkozik az Rh-összeférhetetlenséggel, amik említést sem tesznek arról, mire utalhat a pozitív ellenanyagvizsgálati eredmény, vagy mi a teendő, ha bekövetkezett a szenzitizáció – akár az anti-D profilaxis ellenére. Csak néhány példa a legnagyobb oldalakról, az első találatokból:

(Legtovább az ismeretterjesztésben a Babaszoba jutott, ahol legalább fél sorban említést tesznek a magzati transzfúzióról mint lehetőségről.)

A fenti oldalak mindegyikét többször felkerestem a jelenség árnyalt és informatív bemutatásáért. No reply.

Ahogy az EMMI-től sem kaptam érdemi visszajelzést. Ennyit ér évi párszáz baba élete ma Magyarországon.

Ha te gyanakszol a probléma fennállására – korábbi ilyen jellegű terhességi komplikációk, vérszegény újszülött vagy pozitív ellenanyagvizsgálati értékek miatt – , a fenti honlapok helyett nézd át a fontosabb tudnivalókat az Rh-összeférhetetetlenség vagy a Magzati transzfúzió aloldalakon.