Megerössités

Kedves Anyukák!
Most még nem vagyok abban az állapotomban hogy teljesen leirjam a saját történetem, és még ugy érzem koránt sincs vége…… viszont egy kis megerősítés jo volna!
Természetesen én is olvastam a rh baba blogot és bíztam benne hogy elkerülhető lesz a magzati transzfúzió, de sajnos nem így lett. 2 napja megtörtént az első ls valószínű 2hét mulva ismételni kell.
Talán szerencsésnek mondhatom magam hofy mindez nem magyarországon hanem angliában történik velem. A transzfúziót Londonban hajtották végre. Most hogy már lassan eltelt 2 nap az aggodalmam nem enyhül mivel azt mondták vagy az várható hogy a baba mozgása felerősödik majd. Az én picim továbbra is lusti nem rugja ki a ház oldalát és lassan azt érzem nem bírom tovább ezen megpróbáltatásokat.
Kérem ha bárkinek van tapasztalata a tatranszfúziót követő állapotokról ossza meg azt velem, annyira hálás lennék érte.
28 hétben tartunk most!
Ölelés és csodálat mindenkinek aki végigvitte az egész RH,s terhességet.
Viki

George

EGY VAGY KETTŐ EGÉSZSÉGES RH BABA ?

Kedves Anyukák !

Szeretném megosztani én is a történetem, hátha bátorságot kap valaki és megszüli a 2. Rh-s babát.
A vércsoportom RH negatív . 23 évesen egy pazsmirigyműtét után kaptam vért. Valószínű ekkor keveredhetett ellenanyag a vérembe, mivel vetélésről nem volt tudomásom.

Feküdtem a kórházba egy már olyan RH- anyukával akinek első gyereke nagysúlyú volt . Kapott ellenanyagot a terhesség végén( Anti_D), de nem volt elég. A második gyerekét már RH-s babaként szülte.Ami azt jelenti, hogy már ahogy gyarapodott a baba a pocakban elindult az ellenanyag termelés.Szóval sok különös esettel lehet találkozni. Ezért szeretném az enyémet is megosztani.

26 évesen szültem első Rh-s babámat császárral . A terhesség felénél derült ki, hogy ellenanyag van a szervezetemben. Császármetszéssel szültem 38. héten . A gyermek súlyos vérszegénységgel született, kétszer kapott vért a születés után. Jelenleg egészséges .
Az izgalmasabb dolgok a második terhességnél kezdődtek.
Először is keresnem kellett egy orvost aki elvállalta a terhesgondozást. Az előző orvosom ugyanis azt mondta ne vállaljak több babát, örüljek, hogy van egy ép egészséges gyermekem.
A két gyerek között 3,5 év van.
Dr. Hajdu Krisztinához irányítottak aki akkor a Szabolcs utcai Klinikán dolgozott (azóta ez az intézmény megszűnt ).
A terhességet szorosan követte kétszer vett magzatvizet és kétszer volt méhen belüli vércsere( a 32. és 34. héten és rengeteg UH.Utolsó UH- nál látszott, hogy a köldökzsinor sérült. A gyermek 36. héten született meg(9/10 apgárral ) császármetszéssel súlyos anaemia, hyperbilirubin anaemiával. Az én anti titereim 1:32, 1:64 majd szülés előtt egy nappal 1:2048.
A születésnél az eredmények gravis anaemiat és vércsere határt meghaladó hyperbilirubinaenimiát igazoltak, ezért elvégezték az első transfuziót méhen kívül is , majd gyorsan egy vércserét is mert nem volt elég a transfúzió. Kiegészítő kezelésként: kékfény, bőfolyadék, plazmabevitel .
2 napos kortól szájon át már táplálható volt, 4 napos koráig igényelt parenterális(infúzió) folyadék kiegészítést. A neonatológusok Dr. Szentpétery Mária , és dr. Mészáros József voltak. Hálás köszönet a gyerekorvosoknak a szakszerű segítség nélkül nem maradt volna életbe a gyermek méhen kívül.
Úgy vittem haza a kislányt, hogy nem tudott szopni , az orvosok azt mondták, hogy a kisbabáknak van annyi tartalékuk, hogy ha pár napig csak vizet isznak akkor sem éri őket baj.
Mivel nagyon gyenge volt alig tudott szopni, napokig kinlódtunk, amíg megtanult és nekem is beindult a tejtermelés.
Otthon szépen gyarapodott. Sokat jártunk vissza kontrollra.Egy hónappal a szülés után a HT: 23 % .
Újra kapott transfúziót.
Két hónappal a születés után Anti-D titere 1:512 Ht: 31 % még szükségessé volt transzfúzióra. Ez volt az ötödik egyben az utolsó alkalom, hogy vért kapott. Utánna csak Aktiferint meg Folsavat kellett szednie. Jelenleg 19 éves és az érettségire készül egy hatosztályos gimnáziumban, okos és egészséges, remélem jó anyuka válik belőle és hamarosan én is nagymama lehetek.
Volt egy véletlen találkozásom a gyerek neonatológusával, egy elég meredek kérdést tettem fel,
válalhatok-e harmadik babát 48 évesen RH+ apától: azt mondta nem szabad nagyon kockázatos.

Azt gondolom egy RH kisbaba vállaláshoz nagyon sok erő és kitartás kell. Mikor benne van az ember egy nem könnyű terhességgondozásban akkor csak sodródik az eseményekkel és csak imádkozik, hogy életbe maradjon a gyermek. Most 19 év után is azt mondom még egyszer végigcsinálnám , olyan sok öröm van az anyaság megélésében.

Vetélés 12 hetesen

Jó napot kívánok.
Ma voltam ultrahangon és sajnos meghalt múlt héten a kisbabám. RH – vagyok, volt már egy terhesség megszakításom, miután nem kaptam meg az anti D injekciót, az akkori orvosom nem nézette meg a vér csoportomat. Holnap kell befeküdnöm a kórházba, hogy elvégezzék a műtétet. Talán a műtét után többet fogunk tudni és az okot is, amiért meghalt az én drága kisbabám. Tudni szeretném, ha valaki volt hasonló helyzetben, lehet még gyerekem vagy a következő terhességem is így fog végződni?

Rh +

Sziasztok,
teljesen friss a helyzet nálunk. 23 hetes terhes vagyok, most derült csak ki, hogy pozitiv lett az ellenanyagszűrésem. Közben A rh + a vércsoportom, idáig mindenhol azt olvasom hogy az rh- okozhat gondot. Szerintetek miről lehet szó? Előre is köszönöm

elismerés

Kedves Janka! (Remélem jó a megszólítás)

Most találtam rá az évekkel ezelőtti, de nagyon informatív blogbejegyzésedre, amelynek minden sora a valóságot tükrözi.

Terhességem 20. hetében vagyok, szerencsére “csak” anti-E testet mutattak ki a labor eredményemben, de mire eddig eljutottunk, az sokmindent elárul.
Ha megengeded röviden leírom.

A legelső laborvizsgálat eredményére az OVSZ laborfőorvosa (nem viccelek legalább hat felkiáltójellel ) ráírta, hogy 2 héten belül újabb OVSZ labor szükséges az ellenanyag azonosítás miatt.
A háziorvosom, akihez az eredményt hálózaton küldték a számítógépre tekintő fölényes “szak”értelemmel csak legyintett, hogy kimutattak valami ellenanyagot, de ezzel nem kell foglalkozni, majd úgyis ellenőrzik ismét a szülés előtt. Ezután nyomtatta ki részemre a laboreredményt, amit én nem is olvasgattam tovább. Ezt követő 3 héttel elmentem A Szupercsúcs intézetben dolgozó nőgyógyászomhoz, aki szintén (a leletre egy szempillantást sem vetve) közölte, ezek a jelzések csak óvatosságból vannak, igazán nem kell őket komolyan venni. Élelmes férjem azért rákérdezett, valóban nem kellene esetleg egy laborfőorvos hat felkiáltójelét figyelembe venni…? Illetve azt is kérte a doktorúrtól, hogy a leletet immár a kezébe véve mondja már el – mielőtt befizetjük azt a 20 ezer ft-ot – hogy azért mégis mi ez a gondosság, ami miatt nyilván csak “felesleges” gondosságból hat felkiáltójellel írják oda, hogy magzatkárosító hatású lehet a kontroll elmaradása. Erre ő – ugyanúgy, ahogy Te is leírtad – hebegve, habogva felmondott némi “ha vérátömlesztésre lenne szükség, ami nagyon ritka” , és “igazából nincs jelentősége” szöveget, majd hozzátette: csináljuk meg azért mégiscsak ezt a második labort (beutalót persze nem tudott adni hozzá, mert a csúcsnevű intézmény csúcsorvosaként nincs intézményi azonosítója), majd felajánlott egy “a biztonság kedvéért” UH-t a 20 ezer forinton felüli plusz 5000 ft-ért.

Aztán jött az eredmény. E-antitest. Szerencsére következett a 19. heti genetikai UH, ahol a valóban fantasztikus genetikus szülész elmagyarázta mi lenne a baj, mikor kellett volna aggódni, mi az a titer érték stb. (Hozzáteszem 100-szor olyan alázattal állva a témához, mint a nagyképű háziorvos).

Úgy tűnik, nálam valóban nem olyan nagy a gond. Mégis elképesztő, hogy anélkül akartak lerázni orvosok, illetve nem elrendelni vizsgálatokat, hogy egyáltalán tudták volna milyen antitestről van szó. Lehetett volna D is magas titer értékkel!!! És valóban, szinte lehetetlen Magyarországon olyan intézményt találni, ami megbízható. Arról már nem is beszélve, hogy vélhetően ezeknek a “szüljünk drágán intézményeknek” ilyen rendkívüli esetekre nincs megfelelő hátterük, és az államiban sem biztos, hogy figyelnek ránk. Több százezres-milliós szülési csomagokat kínálva a marketing nagy része a szülőszoba kilátásáról szól, semmint a biztonságról, felkészültségről!

A gyakori kérdés oldalak hemzsegnek az aggódó kismamáktól, és az alul informáltságtól, miközben egymást nyugtatják azzal a magyarázattal, amikkel a saját házi/szülészorvosuk rázta le őket. Ezért különösen értékes az írásod! Mert nem ok nélküli az aggodalom, főképp nem az elvárás, hogy az orvosok fektessenek nagyobb hangsúlyt az önképzésre, mielőtt bármiféle eredmény nélkül fölényesen legyintenének emberéletekre. Mondanom sem kell, épp menekülök a jelenlegi orvosaimtól…

Nem vagyok híve a pánikkeltésnek, de ne keverjük már össze a hiteles tájékoztatást, és a felelős cselekvést a pánikkeltéssel!

Köszönöm, hogy bejegyzéseddel informálod a felelősen eljárni akaró leendő anyákat!

Üdvözlettel: Brigitta

0 variáns vércsoport miatti ellenanyagok

Sziasztok! Bár mi szerencsére csak részlegesen vagyunk érintettek az RH összeférhetetlenség témakörben, mégis a mi kis történetünk is szolgálhat némi tanulsággal. A történetünk a következő:

2017 áprilisában kb. 8 hetes terhesen sajnos volt egy missed ab-om, aminek senki sem tudta megmondani az okát. Mivel ez egy befejezetlen vetélés volt, így műtéti úton kellett befejezni. Persze ehhez kellett pár laborvizsgálat is. A lényeg az, hogy bár én a kórházban mutogattam, hogy korábbi műtétemből van már vércsoportos papírom, de ez senkit sem érdekelt, vettek újra vért, ahol nem ugyanaz a vércsoport lett meghatározva mint korábban. Sajnos laikusként én elfogadtam az újabb eredményt és mivel lelkileg amúgy is tropán van az ember ilyenkor, már csak szerettem volna túl lenni az egészen és hazamenni a műtét után. Ami még egy érdekes dolog volt, hogy csak egy másfél oldalas zárójelentést kaptam vissza, az eredeti papírjaimat nem (magánorvosi papír is volt benne, amihez elvileg semmi közük nem lett volna, de azt sem adták ide). Ráadásul itthon vettem észre, hogy a vércsoportnál egy harmadik féle vércsoport van beírva, ami eddig még sehol sem szerepelt életemben: A+ szerepelt a zárójelentésben. Felhívtam a kórházat és nagy csinnadratta árán, de kiharcoltam hogy legalább a papírjaim fénymásolatát küldjék már el nekem, hiszen jogom van hozzá hogy megkapjam őket. Ezután teltek múltak a hetek, a szövettan semmit sem derített ki, az orvosom is azt tanácsolta, hogy engedjem el a témát, majd 3 hónap múlva újra lehet próbálkozni. Telt múlt az idő és fél év után (lelkileg ennyi idő kellett hogy feldolgozzam) ismét teherbe estem. Úgy tűnt minden rendben, 13. heti genetikai vizsgálaton is minden tökéletes volt. Aztán az első trimeszteri vérvizsgálatnál kezdődött a vércsoport mizéria második felvonása. A papíron a következő szerepelt: Vcs: 0+, ellenanyag szűrés: pozitív, kérjük a területileg illetékes vérellátóba továbbküldeni a vérmintát. Védőnő is csak nézett, lepattintott annyival, hogy menjek a nőgyógyászhoz, majd ő megmondja hogyan tovább. Először a nőgyógyász is legyintett, mondván, hogy majd többször kell mennem vércsoport ellenanyag vizsgálatra. Ad beutalót az OVSZ-be és oda kellene majd járnom. DE valahogy nem hagyott nyugodni a téma és megtaláltam Krisztát és ezt a honlapot, ami után jobban beleástam magam a témába. Az OVSZ-nél az első vérvételnél már gyanús volt, hogy megint más vércsoport szerepel a papíron: 0 variáns, ellenanyag pozitív. Megijedtem és minden korábbi műtétemről előszedtem a papírokat, beleértve a vetélésről is. Zokogtam, amikor láttam, hogy szinte mindenhol 0+ lett megállapítva, kivéve két OVSZ-es papíron. Elrohantam az orvosomhoz és akkor már ő is komolyan vette a dolgot. Ledöbbent, amikor meglátta, hogy háromféle vércsoport eredményes papírom van. Volt amit magán úton csináltattam és még ott sem szerepelt helyesen. Bebizonyosodott, hogy az igazi és helyes eredményt csak az OVSZ-ben tudják megmondani. Kiderült, hogy ez a variáns vércsoport azt jelenti, hogy kissé pozitív és kissé negatív is vagyok, de jelen állás szerint nem tudják megmondani, hogy pontosan mennyire, hány százalékban vagyok + és -. Viszont az ellenanyag szűrés mindig pozitív volt, ami még ijesztőbb volt számomra, mivel a 0 variáns vércsoport 0 negatívnak tekintendő, így nagy valószínűséggel kapnom kellett volna anti-D injekciót, amit nem kaptam meg, mivel a vércsoportomat 0+-nak határozták meg. Gyors sokk után az orvosom felvázolta, hogy mik a lehetőségek (hál istennek ő nagyon tájékozott és egyből küldött mindenfelé). Kezdetnek hetente-kéthetente genetikus, OVSZ, Prof. Hajú Júlia. Iszonyú nehéz volt ennek a következményeibe is belegondolni, de összeszedtük magunkat és mentünk mindenhová. A genetikus kezdetben nekem tett szemrehányást, mondván miért nem tudom a vércsoportom?! Elszomorító, hogy nekem kell tisztában lenni azzal, hogy mit jelent a variáns vércsoport és kérdőjelezzem meg azt, amit több intézményben is meghatároztak, ja és persze tudjam, hogy negatív anyáknak vetélés után is kapnia kell anti-D injekciót, még akkor is, ha a magzat vércsoportját nem tudják. Közben kiderült, hogy a férjem 0+, tehát nagy rá az esély, hogy a baba is + vércsoportú lesz, ami ellenanyag termelődést produkál a szervezetemben. Végül megtörtént a csoda és megannyi vérvizsgálat után egyszer csak negatív lett az ellenanyag szűrés eredménye. Utána jártam, mert az orvos szerint ez lehetetlen. Szerencsére kiderült, hogy nem minden ellenanyag veszélyes a babára nézve. Nekem ilyen ellenanyagok voltak hónapokig a szervezetemben jelen. Aztán magától megszűnt. Ezt is az OVSZ-ben sikerült megtudni, mert a genetikus sem mondta, hogy előfordulhat ilyen is. Viszont az OVSZ-ben több anyukával is találkoztam, akik több sikeres terhességet is végigcsináltak végig pozitív ellenanyagszűrés mellett (náluk bizonyítottan magzatra veszélyes ellenanyag miatt volt pozitív az ellenanyag szűrés) és ahogy Kriszta is írta: szoros kontrollal és jó orvosokkal már szépen végig lehet csinálni egy ilyen terhességet.

Ezután persze kissé megnyugodtunk, de helyette jött más persze, a GDM, magas vérnyomás stb…
Végül programozott császárral 2018 június végén megszületett a kislányunk épen és egészségesen.
Kívánok mindenkinek ilyen siker sztorit, mint ami végül nekünk is lett.

Anti-D immunglobulin

Sziasztok!

Segítséget, tanácsot szeretnék kérni!
11 hetesen elöntött a vér, de szerencsére a babánk jól van.
A vérzés miatt agonizáltak, hogy kapjak-e vagy sem anti-d ellenanyagot. Nem volt egységes az álláspont.
Végülis kaptam, de mondták, hogy ilyenkor nem szokás.

Lehet baj abból, hogy ilyen korai terhességben megkaptam a védőoltást?
Okozhat a babánál bajt?
Amit beadtak, az nem müködhet ugyanúgy, mint ha én termelnék ellenanyagot?

Köszönöm előre is, ha kapok választ!

ANTI-E

Az én véremben ANTI-E ellenanyagot találtak, ami már terhesség előtt is jelen volt, ez biztos, mert már egy korábbi műtétemnél is választott vért kellett beszerezni ANTI-E miatt.
A terhesség során az ANTI-E szint nem emelkedett, végig nem titrálható mennyiségű maradt, szerencsére a babát sem károsította, minimálisan 3. napon besárgult, de ez nem ellenanyagos sárgaság volt, hanem fiziológiás.

Problémamentes Rh terhesség, mégis sok következmény a kisbabánál

Az első terhességemben a 36. hétig úgy tűnt, hogy minden rendben van, ekkor azonban a 36. heti vérvétel eredménye azt mutatta, hogy az anti D ellenanyag pozitív, titerszám 1:8. A választott orvosom (Dr. Urbán Márta, Szent Imre Kórház) mondta, hogy nem igazán érti, ez mitől van, de akkor ezentúl hetente menjek az OVSZ-be vérvételre, ill. hetente UH-n is megnézi a babát. Szóval az oldal szerzőjével szemben úgy tűnik én még egy viszonylag hozzáértő orvost fogtam ki, legalábbis komolyan vette a dolgot és betartotta az orvosi protokollt. Az OVSZ-ben ajánlották dr. Hajdú Krisztinát, mint a téma szakértőjét, így felhívtam őt. Nagyon kedves volt és megnyugtatott, hogy már a végén vagyok a terhességnek és a titer is alacsony, meg ismeri a kezelőorvosomat, aki nagyon jó ultrahangos, úh. nem lesz semmi baj. Hálistennek a titer szám egészen a 40. hétig nem emelkedett és az UH-n sem láttak semmi baljós jelet. A 40. hétre azonban a titer szém 1:18-ra emelkedett, így mondta az orvosom, hogy jöjjek be a kórházba és ha másnapig nem indul meg a szülés magától, akkor beindítjuk. Így is történt, s kisfiam látszólag egészségesen (9/10 Apgar) meg is született. Azt gondoltuk, hogy ezzel megúsztuk az Rh problémát, minden rendben van… Amiről senki nem tájékoztatott, a kezelő orvosom sem, hogy ez a probléma nem ér véget a születéssel, utána is lehetnek következmények. Másnapra a fiam erősen besárgult, ezért kék fény kezelést kapott, ami hálistennek segített. Mint utólag kiderült a transzfúzió határán volt… 5 nap után hazamentünk a kórházból, s megint úgy tűnt egy időre, hogy minden rendben van, de aztán feltűnt, hogy a baba mozgása nagyon görcsös, állandóan akaratlanul a nyelvét öltögeti, és hogy már 2 hetesen átfordul a hasáról a hátára, de valahogy furcsán teszi ezt… A Tűzoltó utcai fejlődésneurológiára kerültünk, ahol a vizsgáló orvos megállapította a hipertóniát, ill. idegrendszeri sérülésre is gyanakodott (konkrétan: a babában az ellenanyag miatt elpusztuló vörösvérsejtek bomlástermékeként keletkező ún. bilirubin nevű anyag (ez okozza a sárgaságot is) lerakódott az agytörzsi magvakban, s ez károsította az idegpályákat, tehát ez egy maradandó elváltozás). Nagyon meg voltunk ijedve… Mondták, hogy biztosat csak koponya MR vizsgálattal lehet mondani, de ezt az altatás miatt nagyon nem akartam. Közben 12 hetesen elkezdtük a baba Dévény kezelését. Egy nagyon jó szakemberhez kerültünk, s a hipertónia szépen javult. A tűzoltó utcai orvos a görcsös végtag mozdulatokra felírt egy kemadrin nevű gyógyszert, ami alapból a parkinson kór kezelésére szolgál…! Mondanom sem kell, nagyon nem akartam ezt sem beadni a 2 hónapos babámnak, a Dévény tornász próbált is lebeszélni róla, de persze a nagy ijedtségben és laikusként nem mertem az orvosi utasítást bojkottálni, úgyhogy elkezdtük szedni a gyógyszert. Közben volt a Tűzoltó utcai klinikán egy bentfekvéses kivizsgálásunk is, ahol persze kiderült, hogy eléggé vérszegény a baba, úh. szedjünk vasat meg a folsavat, meg havonta készüljön vérkép. Pár hónap után a vérszegénység hálistennek rendeződött. A fiam 5 hónapos korában egy új neurológushoz mentünk a Szent István kórházba (dr. Liptai), aki addigra már nem látott a fiamnál súlyosabb, a normálistól eltérő jelenségeket, s a kemadrint is leállította. Viszont a dolgok tisztázása végett ő is az MR vizsgálatot javasolta. Végül hosszas dilemmázás után úgy döntöttük, hogy a rágódás és találgatás helyett legyen az MR. Hálistennek az eredmény negatív lett. Ezután már nagyjából rendeződtek a dolgok, még pár hónapig kaptuk a Dévény kezelést, utána TSMT tornát csináltunk, s 1 éves korára gyógyultnak nyilvánították a fiamat. Azóta sajnos kiderült nála egy szemészeti és egy gerincrendellenesség is, de ezek az orvosok szerint nincsenek összefüggésben az RH összeférhetetlenséggel… Legalábbis nem tudnak róla. Összességében annyira lett volna szükségünk, hogy valaki elmondja, hogy milyen következmények lehetnek egy Rh-s babánál (vérszegénység, hipertónia), és akkor mindezek nem sokkhatásként érnek, és nem csak sodródunk az eseményekkel, hanem fel tudunk rá készülni.
Ezek után nagy dilemmát jelentett számunkra, hogy merjünk-e második gyereket vállalni… Dr. Hajdú Krisztinával egyeztettem ismét telefonon, s azt mondta, hogy mivel az első terhesség az Rh szempontjából enyhe lefolyású volt, így nyugodtan bevállalhatunk még egyet. Véleménye szerint várhatóan a terhesség 30. hete felé fog jelentkezni az ellenanyag emelkedés, s utána ha baj, van magzati transzfúzióval lehet kezelni a problémát. Nagy szívfájdalmam, hogy ő már nem vállal terhesgondozást, így nem tudtam hozzá kerülni. Így A SOTE I-en Dr. Beke Artúrhoz kerültem, ő már vezényelt le sikeres Rh összeférhetetlenségi terhességet, tudja miről van szó. Ő is azt mondta, hogy be szabad vállalni a második gyereket, persze szoros kontroll mellett, illetve hogy lehet számítani többhónapos kórházi benntfekvésre, úh. várjunk amíg a fiam kicsit nagyobb lesz. Jelenleg a második babámat várom, de még a legelején vagyok, így még semmi nem derült ki Rh vonalon, nemsokára megyek az első vérvételre az OVSZ-be. Egy dologban reménykedhetünk: van 50% esélyünk az Rh negatív babára, ugyanis az apa heterozigóta Rh pozitív. Egy következő írásban szívesen megosztom majd a tapasztalataimat.

1:256 anti-D titer 17 hetesen…

Emailes megkeresés egy kismama testvérének közvetítésében (a releváns részletekkel) – fél- és téves információk, segítségkérés minden lehetséges csatornán keresztül, és ez még a szerencsésebb eset, remélhetőleg épp időben: